Győri fiatalok problémáiról kérdeztük Borkai Zsoltot

A győri fiatalok problémái kerültek Borkai Zsolt, győri polgármester elé 2015. utolsó közmeghallgatásán. Pusztai Patrik és a győri Societas a helyi ifjúságot kérdezte meg az őket érintő városi problémákról, ezeket a problémákat a városvezetésnek juttatták el írásban és szóban, amely egy részére már választ is kaptak Győr polgármesterétől. (Amint megkapjuk az írásbeli választ cikkünk bővülni fog.)

A fiatalok számára elsődleges probléma Győrben, hogy nincsenek helyi éjszakai buszjáratok, így este 11 óra után a hazajutás tömegközlekedéssel csak az első busszal lehetséges. Addig vagy drága taxival, ami sok fiatal számára megfizethetetlen, vagy gyalog lehetséges hazamenni, ami különösen veszélyes a sötét utcákon. A fiatalok a győri Societason keresztül kérvényezték a városvezetést, hogy indítsanak éjszakai buszjáratokat, annak érdekében, hogy biztonságosan hazajussanak. Borkai Zsolt szóbeli válaszában elmondta, tervezni fognak éjszakai buszjáratok indítását. Pusztai Patrik kérvényezte továbbá az egyetemi buszjáratok sűrítését is.

Szó volt még arról, hogy a város olyan módon támogassa a sportot, hogy a sportolni vágyó fiataloknak vagy legalább a tanulóknak a tagdíját fizesse ki a város, így jelentősen megugorhat az egészséges, sportoló fiatalok száma, de Borkai Zsolt úgy nyilatkozott, hogy nem kívánja támogatni ilyen módon a fiatal sportolókat.

Fontos megemlíteni még a sötét utcákat, amelyeket fontos lenne erős fényű, ámde környezetkímélő LED lámpákkal kivilágítani. A város LED lámpás programot fog indítani, amellyel világosabbak lesznek az utcák. A közbiztonság ezáltal növekedhet, de még mindig nem elég jó, ezért ez ügyben is említést tett a győri Societas. A fiatalok elmondása szerint nem érzik magukat biztonságban az utcákon, ezért kérik a városvezetést, hogy járjon közben a rendőri jelenlét növelésében. Borkai Zsolt a frissen kinevezett győri rendőrkapitányhoz terelte a témát, aki azonban nem adott választ a győri fiatalok kérésére.

A győri Societas írásban további észrevételeket nyújtott be, például a köztereken megnövekedett szemétproblémáról, a fiatalok kikapcsolódását szolgáló, ingyenes közösségi programok hiányáról (amelyeket a lebontásra ítélt, de még a helyén álló ifjúsági házban lehetne rendezni), ifjúsági kultúrközpont hiányáról, illetve a közösségi kerékpárok szélesebb fizetési körben történő elérhetőségének hiányáról.

Amint megkapjuk az írásbeli választ cikkünk bővülni fog.

—–

KIÁLLUNK A FIATALOKÉRT 2016-BAN IS!
[email protected]

Posted in:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük