Kevesebb rongyrázás, több felelősség! 2017-es költségvetésről

Az MSZP és az Együtt alkotta Győri Baloldal a 2017-es győri költségvetésről

A város 2017-es költségvetése 13,5 milliárd forinttal magasabb főösszeggel számol, ezt a 2016-os évi maradvány egy részével kívánja fedezni. A rendelkezésünkre álló információk szerint ez a maradvány összeg jóval magasabb. Polgármester úr állítása szerint ezzel a magasabb költségvetéssel minden győri jól jár, minden terület többet kap. Ezzel szemben a valóság az, hogy a többlet kiadásokból egy fillér sem jut szociális kiadásokra, városüzemeltetési szolgáltatásokra, kulturális terület kiadásaira 1,4 millió forinttal jut csak több (1/10.000-ed része a növekménynek!). Utak-hidak – felújítási, korszerűsítési feladatokra a tavalyi tervezetthez képest 700 millió forinttal kevesebbet kíván költeni. Az előző évben betervezett, de végül el nem költött 200 millió forint, mely a győri buszközlekedést hivatott volna javítani, idén már be sincs tervezve. Erre azt a választ kaptuk, hogy a Modern Városok programban Orbán Viktor majd ígér buszokat! Viktor nem jött, a buszok hidegek, öregek és rohadnak! Polgármester úr, ne a királyt várja! Önt a Győriek megválasztották! Felelős értük!
Viszont kommunikációra 116 millió forinttal többet kíván költeni, a tavalyi évhez képest, úgy, hogy 2016-ban még ezen a soron szerepelt az EYOF 2017-es kommunikáció is, ami idén már külön van. Kérdésünk: Mi az a kommunikációs feladat 2017-ben, ami plusz 116 millió forintba kerül Győrnek, és nincs köze az EYOF 2017-hez?

A győri lakosokat megkérdeztük, hogy mit szeretnének látni a költségvetésben, mire költsön a város. Velük egyeztetve készítettük el javaslatainkat.

Elengedhetetlen a győri tömegközlekedés javítása
– Gépjárműpark fiatalítása
– Hűthető-fűthető buszok üzemeltetése
– Járatsűrítés
– Éjszakai buszjárat

Utak javítása, karbantartása
– Utak, járdák bicikli utak állapota sok helyen katasztrofális
– Lakóutca program
– Lakóövezeti parkolók kialakítása, bővítése
– Az elvont pénzt vissza kell tenni!
Szabadidősport infrastruktúrafejlesztése
– Iskolák környékén olyan sportpályák, játszóterek építése, amiket a győri diákok mind az iskolai testnevelés óra keretein belül, mind az iskolán kívül tudnak használni

Győri bérelem
– Olyan munkáltatói pluszjuttatás, melyet minden Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által foglalkoztatott munkavállaló megkap. A havi nettó 20 és 50 ezer forint közti összeget a munkáltató differenciálva adja, úgy, hogy az alacsonyabb keresetű dolgozó lehetőleg többet kapjon.
– Ezzel a „premizálással” a munkavégzés hatékonysága is javítható, hiszen a jelenlegi közalkalmazotti bértáblában ez csak nehezen kivitelezhető az intézményeknél.

Bérlakás építési program
– A győri munkaerőhiány csökkentésének egyik akadálya, hogy az albérleti árak nagyon magasak.
– Az Önkormányzatnak részt kell vállalnia olyan lakásépítési programban, melynek következtében megépülő lakások, a jelenlegi piaci árnál kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe.
– Ezek nem szociális bérlakások!
– Ehhez a programhoz sok győri vállalkozás is csatlakozna!

Népkonyha
– Bár Győrben az átlagkereset az országos átlag felett van, de városunkban is jelen van a dolgozói szegénység. Valamint számos kisnyugdíjas is él velünk.
– Az Önkormányzat által üzemeltetett főzőkonyhákon a rászorulók alapanyag áron vásárolhatnának főtételt.

Természetesen továbbra is fontosnak tartjuk a kis és középvállalkozók számára nyújtott pályázati támogatást, az egyetem által elvégzendő szükséges útfelújítások tanulmányának elkészítését, az ifjúsági és nyugdíjas garzonházak bővítését, a szociális és iskolabusz elindítását, valamint az iskolai úszás és korcsolya oktatást, illetve a Radnóti utcai sport komplexum diákok részére való hasznosítását. Ezek a feladatok is részei a beadott költségvetési módosító indítványunknak.

A teljes módosító indítványunk 3,7 milliárd forint, melynek fedezetét a tavalyi év jelenleg nem bemutatott maradványa fedezi.

Posted in:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük