Mi lesz a győri részönkormányzatokkal?

A Győri Baloldal sajnálattal figyeli, hogy a közgyűlés eddig eltitkolta a nyilvánosság elől, hogy megszüntetni kívánja a településrészi önkormányzatokat. Győr város vezetése ugyanis a pénteki közgyűlésen egy saláta SZMSZ módosításban foglalkozik a részönkormányzatok megszüntetésével, miközben Áder János köztársasági elnök úr állásfoglalása is az, hogy szakítani kell a saláta törvényalkotással.

Az SZMSZ módosítás egyik melléklete egy hatástanulmány, amely gyakorlatilag azt mondja ki, hogy a részönkormányzatok megszüntetésének semmilyen negatív hatása nincs, sem költségvetési, sem adminisztratív, de legfőképp nincs társadalmi és gazdasági hatása sem. A hatástanulmány alapján elmondhatjuk, hogy ha a megszüntetésnek negatív hatása sincs, akkor az önkormányzat azt állítja, hogy a részönkormányzatok létezése is felesleges volt. Ezt az adott településrészen élő győriek nem így gondolják.

Az ellentmondást maga Borkai Zsolt sem oldja fel.

10. napirendi pontban tájékoztatást ad Borkai Zsolt polgármester úr arról, hogy a településrészi önkormányzatok milyen döntéseket hoztak, akkor ezek alapján feleslegesek döntések voltak az alábbiak is: a gyirmóti és likócsi részönkormányzatok által kiadott újságok; Ménfőcsanakon a nyárzáró rendezvény; Újvárosban a Művelődési Ház programjait pluszban tudták támogatni; Győrszentivánon a szociális intézmény bútorainak beszerzésére 600.000 forintot, valamint ezen felül járdafelújításra még további 500.000 forintot tudtak fordítani.

Borkai Zsolt az első előterjesztésében feleslegesnek nevezi ezeket, majd tájékoztatja a közgyűlést arról, hogy ezeket a határozatokat ő jóváhagyta.

Tisztelettel kérdezzük a részönkormányzatokat vezető képviselő urakat, hogy mindezek tükrében is meg fogják-e szavazni a javaslatot, és amennyiben igen, akkor mit kívánnak majd mondani a saját választóiknak, miért hagyták, hogy megszűnjenek a részönkormányzatok?

Pollreisz Balázs

a Győri Baloldal frakcióvezetője

 

Posted in:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük