Nincs hová menned
ifjúság

A 2016.02.12. napon az Ifiház épületét bontásnak indították. A győri Societas teljességgel megveti a FIDESZ ámokfutását, az ifjúsági szervezet el is magyarázza, hogy miért.

„Alapvetően gondként tekintünk arra, hogy egy városi történelmi épületet lebontottak, ahelyett, hogy felújítanák. Igaz, nincs távoli története, de fontos megemlíteni, hogy apáink és anyáink maguk rakták le a köveket, saját kezdeményezésből, hogy legyen egy ifjúsági közösségi tér, ház. Hozzá kell még tennünk, hogy az Ifiház akkoriban korszakalkotó volt, Bauhaus stílusban épült, megvédett egy 45 éves fát. Mindez a múltszázadban történt, ma már 85 éves volt a fa. A XXI. században úgy tűnik, hogy menő kivágni a fákat, legalábbis a Fidesz részéről…

A valódi harc, amit mi is megvívtunk, a funkciója miatt zajlott. Nincs Győrben még egy olyan épület, amely képes lenne ennyi ember befogadására, ahol ennyi klubot és egyesületet lehetne üzemeltetni és ahol ennyi kiállítást lehet rendezni, mint ahogy tették az Ifiházban. A városban szinte mindenkinek itt volt az első nagyobb volumenű beltéri élő koncertje, ez az épület volt az egyetlen, ami alkalmas volt e funkció betöltésére. Az elsődleges gond az, hogy nincs alternatíva a városban. Győrnek szüksége van egy Ifjúsági Ház méretű közösségi térre. Fontosnak tartjuk, hogy a győrieknek legyen közös találkozási helye, ahol az emberek összefoghatnak, összetarthatnak, beszélgethetnek, szervezkedhetnek. Ezt bontja most a fideszes városvezetés, ez annyit jelent: a Fidesz nem akarja, hogy az emberek közösséget alkossanak, a városvezetés nyíltan is a szétesést, széthúzást támogatja.

A Societas győri alapszervezete kerekasztal beszélgetést indított, amelyre számos szervezetet és magánembert meghívott, köztük az épület tervezőjét is. A résztvevők kimondták: nem akarják, hogy elbontsák az épületet. A Societas lakásról lakásra kopogtatott, és megkérdezte a környéken élőket, aminek eredményeként kiderült: senki sem akarja, hogy az Ifiházból csak egy kupac törmelék maradjon. Az épületnek felújításra volt szüksége, de a fideszes városvezetés nem hallgatta meg az emberek hangját, és pusztítani kezdett. A jelenlegi városvezetésünk nem képviseli a városi lakosság érdekeit, nem érdek képvisel minket.

A Rómer-ház az ifjúság számára átvett néhány funkciót az Ifjúsági Háztól, de az épület nem tölti ki a lebontás miatt keletkezett űrt, amelyeket fentebb fogalmaztunk meg.

Nem adjuk fel. Vesztettünk valamit, ami hozzánk nőtt, elvették a lehetőségünket, hogy közösséget építsünk. A követelésünk nem változik: KÖZÖSSÉGI TERET A GYŐRIEKNEK!” – nyilatkozta a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom Győri Alapszervezete.

Posted in:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük