Előre
a múltba?

A kormány nemzeti konzultációt indított a menekültügyi kérdésről. Mert állítólag számít a véleményünk. Ehhez képest sokan nem hogy vissza nem küldték Orbán Viktornak az ominózus kérdőívet, de vannak, akik még csak most kapták azt meg. Vagy még most sem. Vagyis az ő véleményükre eleve nem alapozhatott a kormány, amikor hirtelenjében döntött az új vasfüggöny felállításáról. De tény: a magyar állam 175 kilométer hosszan, 4 méteres kerítést húz a szerb-magyar határra. A közel 30 milliárd forintos beruházás előkészületeit egy hét alatt kell kivitelezni. Mint Szijjártó Péterék elmondták, Magyarország nem engedheti meg magának, hogy tovább várjon.

A szögesdrót felállítása viszont 26 éves visszalépést jelent számunkra. Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter ugyanis szinte napra pontosan 26 évvel ezelőtt, 1989. június 27-én vágta át a vasfüggönyt Sopronnál. A határzár felszámolásával utat adtak az eszmék, gondolatok és az emberek szabad mozgásának. Akkor. Eddig? Azt persze látjuk mi is, hogy az Európára nehezedő illegális migráció okozta nyomás valóban egyre nagyobb. De ahogy Wolfgang Schüssel volt osztrák szövetségi kancellár mondta a vasfüggöny átvágásának 20. évfordulójára rendezett megemlékezésen: nem mindig egyszerű az európai egységért fellépni, de ezt vállalni kell, és a szomszédségi problémák nem akadályozhatják ezt meg. A szögesdrótnak pedig bizony két oldala van: lehet, hogy megvéd minket, de közben el is zár – minket is.

VAsfuggony_atvagasa szogesdrot

 Ez a kérdés, válasszatok!

„A kormány felelőssége, hogy megvédje a magyar állampolgárok jogait, de nem elfelejtve, hogy mindeközben európai állampolgárok is vagyunk. Az biztos, hogy a 175 kilométer hosszú és 4 méter magas szögesdrót nem jó eszköz, nem jó megoldás, és ezt elutasítjuk. Európában nem felépíteni kell a kerítéseket, hanem lebontani!” – mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője. Ugyanakkor a bevándorlás problémáját kezelni kell. Ezt még Ferenc pápa is elismerte. A nemzetközi közösségnek fel kell lépnie a menekültáradatot kiváltó okok ellen, de „Isten bocsásson meg azoknak az embereknek és intézményeknek, akik bezárják kapuikat azon emberek előtt, akik menedéket keresnek”.

Orbán Viktor korábban így fogalmazott: „A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont”.

Igen. Csak nem mindegy, hogy hogyan…

M. Sz.

Posted in:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük