Fogadóóra
deviza károsultaknak (2017.11.06)

Az MSZP országos akciójához csatlakozva Győrben is fogadóórát szervezünk a deviza károsultaknak. Pollreisz Balázs (MSZP győri önkormányzati képviselő), Gőgös Zoltán (MSZP országgyűlési képviselő) és Greguss András 2017. november 6-án (hétfő) 15 órától fogadóórát tart a győri MSZP Székház épületében (9023 Győr, Herman Ottó u. 22.). (Gőgös Zoltán 16 órára érkezik.)

Devizahiteles sajtóközlemény

  • Meg kell hosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot!
  • A Magyar Nemzeti Bank 270 milliárdját el kell vonni, és a devizahitelesek megsegítésére kell fordítani!
  • A devizahitelezés lehetőségét az első Orbán-kormány teremtette meg, és élvezi ennek a mai napig a hasznát!
  • A jelenlegi kormánynak lett volna lehetősége a deviza hiteles lakosság problémáinak megoldására! 7 éve nem tettek semmit!
  • 2010 április: a svájci frank átlagosan 185 forintba került; 2017. november: 278-280 forintot a svájci frank!
  • Az átlagos havi törlesztő részlet összege 2010 és 2014 között 70%-kal növekedett.
  • A devizahitelesek gondja csak kormányváltással oldható meg!

Az első Fidesz kormány 2001.évi XCIII. törvénye tette lehetővé devizahitelezést. A lakosság jelentős része bízva a kormány hozzáértésében élt a devizahitel lehetőségével. Ezeket a családokat, embereket a 2008-2009 évi gazdasági válság kilátástalan helyzetbe sodorta. Ne felejtsük el: a magyar családok kilátástalan helyzetéért az első Orbán-kormány felelősséggel tartozik.

A gazdasági válság következményeként megugrottak a kamatok, illetve a forint árfolyama is elszabadult. Az elmúlt 7 év során a jelenlegi kormánynak lett volna lehetősége a devizahiteles lakosság problémáinak megoldására, de ez nem történt meg. Ami megtörtént viszont: Matolcsy György vezette jegybank szépen keresett azon az árfolyamkülönbözeten, amit a devizahitelesektől a bankok beszedtek.

A tények számokban így festenek: 2010 áprilisában, a választások hónapjában a svájci frankért átlagosan 185 forintot. Ez még viselhető, a családok számára kigazdálkodható árfolyam volt, azaz 2010 előtt az emberek tudták fizetni a hiteleiket. Nem kellett félni attól, hogy lakásukat, házukat elviszik a fejük fölül. Ezért ma: Egy 22 milliós lakáshoz 2006-ban felvett 16 milliós devizahitel 10 év törlesztés és Forintra átváltás után még mindig 22 millió Ft. A kezdő törlesztő részlet 56.000,- Ft -volt, majd 2012 végétől 245.000,- felett volt, de elszaladt egészen 270.000,- Ft-ig, most a forintosítás és a kamatok visszaállítása után 176.000,- Ft.

A második Orbán-kormány a devizahitelesek helyzetét jelentősen rontotta felelőtlen nyilatkozataikkal, elhibázott gazdaságpolitikával. Mindenki emlékezhet Kósa Lajos, illetve Szijjártó Péter nyilatkozataira (http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/04/85_milliot_vett_ki_a_zsebunkbol_kosa_bejelentese/), amelyek miatt 2010 júniusában elszállt a forint árfolyama. A kormányzat által okozott árfolyamveszteséggel 2010-ben a devizahitelesek 974 milliárd forintos árfolyamveszteséget szenvedtek el – az az összeg Győr 18 évnyi költségvetése!

Az MNB saját statisztikája szerint 2010. óta minden évben gyengült a forint árfolyama a svájci frankkal szemben, emiatt az átlagos havi törlesztő részlet összege 2010 és 2014 között 70%-kal növekedett.

Az eddig megtett kormányzati intézkedések nagy részt a jómódú, így a hitelüket törleszteni képes réteg problémáit enyhítették, a hitelüket fizetni nem tudó, szegényebb rétegeket magára hagyták. A devizahiteles emberektől elvett milliárdok ott pihennek a Magyar Nemzeti Bank számláin, és nem tudni, mi lesz a sorsuk. Ezt a pénzszórást be kell fejezni! A devizában eladósodott embereknek vissza kell adni, ami megilletti őket!

Az MSZP tisztában van azzal, hogy többféle problémát kell megoldani, ezért több javaslatra, megoldásra van szükség. Az MSZP ezért az elmúlt években törvényjavaslatokban és határozati javaslatokban kezdeményezett megoldásokat a kialakult problémákra.

Az MSZP 2010 óta folyamatosan hangsúlyozza: alapvetően nem a devizahitelekkel, hanem a forint árfolyamával van a baj. Amíg nem lesz kiszámítható gazdaságpolitika Magyarországon, addig nem normalizálódik a forint árfolyama, és kifizethető törlesztő részletek sem lesznek.
Az MSZP az árfolyamváltozás mögötti kormányzati felelősségnek megfelelően javasolta, hogy a devizahitelek forintra váltása legfeljebb az MNB által közzétett 2010. áprilisi átlagos árfolyamon történjen.

Az MSZP ennek keretében javasolta, hogy a Kormány haladéktalanul zárolja a kormányzati luxus- és presztízsberuházásokra, kormányzati kommunikációra, stadionépítések támogatására, protokollra, tanácsadókra, és halasztható beruházási kiadásokra szánt több százmilliárd forintot kitevő költségvetési forrásokat.

Az MSZP korábban többször kezdeményezte a természetes személyek adósságrendezésével kapcsolatos eljárás szabályainak, vagyis a magáncsőd jogintézményének a bevezetését (a javaslat jelentős különbségeket mutatott a KDNP által kidolgozott törvényjavaslathoz képest). Az MSZP javaslata szerint az adósság rendezése, törvény alapján, komplex módon tudná segíteni mind a devizahitellel rendelkező adósok, mind a más módon adósságot felhalmozó, fizetésképtelen emberek problémáit.

A részletes, mindenre kiterjedő 90 oldalas törvénytervezetet az MSZP képviselői 2010 és 2014 között már háromszor benyújtották, de a kormánypárti többség elutasította azt. Látva a Kormány és az MNB elhibázott döntéseit, és a Fidesz elutasító magatartását nyilvánvaló, hogy a devizahiteles családok gondjainak megoldását csak kormányváltás hozhatja el Magyarországon!

Mivel a Fidesz nem tesz semmit a devizahitelesekért, addig meg kell hosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot!

Az MSZP javaslata: az MNB 270 milliárdját el kell vonni, és a károsultak megsegítésére kell fordítani!

Pollreisz Balázs és Greguss András, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjei


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük