Balogh József: Győrben felütötte fejét a zsarnokság

Többszörösen visszavonult, majd reaktivált nyugdíjasként nem hagyhatom szó nélkül az utolsó időszak politikai és társadalmi történéseit. Persze az ember tudomásul vehetné az idők változását talán abban a hitben, hogy ennek így kell történnie… De elfogadhatjuk-e vajon az elfogadhatatlant, szabad-e homokba dugnunk a fejünket, hogy ez már nem a mi ügyünk, mi már megtettük, amit kellett? A válaszom nem! Sem civil polgári, sem emberi erkölcsöm, sem politikai múltam nem engedi, hogy hallgassak!

Ahogyan Orbán Viktor országhatáron kívül, édesapám szülőföldjén, Székelyföldön, politikai léggömböket eregetve, gyakorlatilag az új hatalmi berendezkedését meghirdette; azt finoman szólva is rémisztőnek tartom.
Abszolút tárgyilagosan nézve: szélsőségesen konzervatív, félfasiszta (még nem náci, hanem a Mussolini-féle fasiszta értelemben), nyugatellenes, a Nyugat alkonyát felvázoló szólamokkal állt elénk Orbán Viktor. Az ordas eszmék képviselői – Mussolini, Hitler, Sztálin, stb. már mind a történelem szemétdombján oszladoztak, de most elméletben összerakva újra előttünk állnak Orbán Viktor „új” Magyarország víziójának köszönhetően.
Még hogy Kína (a kommunista Kína!), Oroszország (Európa félig nyíltan vállalt ellensége), Törökország, Szingapúr, India, legyen a mintánk, a példaképünk, ez elképesztő! Ilyet csak az állíthat, aki nem járt ezekben az országokban, vagy akiket csak dúsan rakott tárgyalóasztalok mellett kápráztattak el vendéglátói, de az utcákat, a végtelenségig kisemmizett, nyomorgó kisemberek mindennapjait gondosan eltitkolták a politikailag vak, emberileg érzéketlen „országvezető” elől.

Tehát nincs kifogás! Össze kell fognunk politikai, társadalmi, vallási csoporttól függetlenül, tennünk kell, hogy Orbán zavaros rémálma ránk ne telepedjen. Csírájában el kell fojtani minden, a zsarnokságra, a zsarolásra, a családok megélhetésére törő politikai törekvéseket.

Ha nem így teszünk, elnémítanak bennünket azok, akik csak a saját véleményüket tartják mérvadónak és követhetőnek, más felfogásról pedig nem akarnak tudomást sem venni, sőt, a szabadság pártiakat erővel elhallgattatják.

De nehogy azt higgyük, ez azért még messze van tőlünk! A zsarolás, a zsarnokság már Győrben is felütötte a fejét, és egyre erősödik. Őszintén, szinte mindenki ismer olyan győri lakost, családfenntartót, akit megfenyegettek, akit kirúgtak a munkahelyéről, mert nem értett egyet a város vezetés elképzeléseivel, mert kritikát, ellenvéleményt mert megfogalmazni. Ezek az első lépések, így kezdődik az, amit Orbán Viktor szeretne. Éppen ezért nem érdekes semmilyen korábbi választási eredmény, félre kell tenni a személyes sértettségeket, a fásultságot, mert Orbán Viktor felhívta a figyelmünket, itt már nem csak pártokról, hanem a legelemibb emberi jogról szavazunk ősszel: a szabadságunkról. Az Orbán Viktor vezette Fidesz pedig nem a szabadság.
Én pedig még mindig a szabadságot választom, és mindenkit partnernek tekintek, aki ebben egyet ért velem.

Balogh József
Győr polgármestere 1994-től 2006-ig

Balogh József Facebook oldala

Posted in:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük