A győri nők európaiak! – Vendég Szelényi Zsuzsanna

A mai napon a Győri Baloldal polgármesterjelöltje, Szabó Sándorné bejelentette, hogy a 16 képviselőjelölti és a polgármesteri ajánlóíveket az elvárt mennyiséget túlteljesítve leadják a Választási Irodán.

A sajtótájékoztató témája a női diszkrimináció volt, amely magában foglalja a nők helyzetét Magyarországon, illetve Győrben. Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM országgyűlési képviselője ismertette a nők elkeserítő helyzetét Magyarországon, és kiemelte, hogy 2010 óta nemcsak demokratikus értékekben, hanem gazdaságilag is téves pályán mozog Magyarország. Példaként hozta Lengyelországot, amely a rendszerváltás előtt sokkal szegényebb volt Magyarországnál, azonban 2014-ben a megfelelő gazdaságpolitikának köszönhetően a rendszerváltó országok éllovasa lett, illetve elismerésül a lengyel miniszterelnököt választották az Európai Unió Tanácsának következő elnökének.

Szelényi Zsuzsanna rámutatott, hogy statisztikák bizonyítják: azokban az országokban, ahol a nők nem szenvednek sem a munka terén, sem az élet bármilyen területén diszkriminációt, kimutathatóan magasabb a gyermekvállalási kedv. Az országgyűlési képviselőnő külön örömét fejezte ki, hogy a Győri Baaloldal polgármesterjelöltje egy nő, illetve a képviselőjelöltek 25 százaléka szintén nő, és soraikban nagyon fiatalokat is köszönthet.

Szelényi szerint a nőknek a politizálást fiatalon kell kezdeni, úgy mint a győri 2. választókerület képviselőjelöltjének, Szuchy Brigittának. Ily módon lehet megfelelő tudást elsajátítani ahhoz, hogy valaki nőként valóban modern politikussá válhasson.

Szuchy Brigitta elmondta, hogy a saját korosztályában is érezhető a nőkkel szembeni diszkrimináció, és a friss női diplomások nehezebben találnak munkát, mint a férfiak, valamint kevesebb fizetésért végzik el ugyanazt a munkát, mint a férfiak. Még mindig szembesülnünk kell azzal Magyarországon, ami Európában már vállalhatatlan állapot, hogy a magyar nőknek választaniuk kell vagy a gyermeknevelés vagy a munkavállalás között. Szuchy Brigitta kiemelte, többek között ezért is tud azonosulni a Győri Baloldal választási üzenetével: Mi, győriek, európaiak vagyunk!

Szabó Sándorné, a Győri Baloldal polgármesterjelöltje  tarthatatlannak tartja azt a helyzetet, hogy a győri önkormányzatban mindösszesen egy képviselőnő ül. Tudomásul kell venni, hogy szükség van a nőkre és a nők tudására a jól működő közösségekben, legyen az politikai, civil, vagy bármilyen más közösség.
A család fogalmát Szabó Sándorné szociálpolitikai szakértő úgy definiálta, hogy családnak nemcsak a házasságkötéssel létrejött kapcsolatokat nevezzük, hanem az élettársi kapcsolat is ide tartozik. Ugyanis a családok nem az emberek formális szertartásai által jönnek létre, hanem a szeretet, a harmónia és az egyenjogúság szabad megélése által.

Ehhez azonban az is kell, hogy a gyermeket vállaló nők, ha szeretnék, bölcsődébe helyezhessék kisgyermekeiket, és nyugodt szívvel térhessenek vissza a munka világába. Megyei adat szerint a bölcsődék 120 százalékosan feltöltöttek, ami azt jelzi, hogy számos nő szeretne munkát vállalni. Éppen ezért a Győri Baloldal polgármesterjelöltje ígéri, hogy választási győzelmük után új bölcsődék épülnek, és meglévők korszerűsödnek, hogy Győr ne csak a sportlétesítmények, közterek tekintetében legyen európai, hanem szociálisan is azzá válhasson. Soha ne feledjük – mondta el Szabó Sándorné -, mi, győriek, európaiak vagyunk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük