Mit nem kapnak meg a győriek a Fidesztől?

– Győri kisvállalkozók támogatása max. 3 millió forinttal – TÖRÖLVE!

– Győri startupok támogatásara 50 millió fotint – TÖRÖLVE!

– Tulipános iskola felújítása – TÖRÖLVE!

– Győri közmunkások bérének kiegészítése – TÖRÖLVE!

– Győri nyugdíjasklubok plusz támogatása – TÖRÖLVE!

– Győri középületek zöld energiára átállítása – TÖRÖLVE!


Ennek a cikknek nem itt kellett volna megjelennie, hanem a helyi sajtó valamelyik hasábjában vagy a végtelen tárhelyet nyújtó online felületen. Ha egyes győri újságírók nem lennének megfélemlítve, vagy nem kellene öncenzúrát alkalmazniuk, nem lenne parancsba kiadva, hogy érdemi kérdésben csak a Fidesz szócsövei lehetnek, akkor nem kellene ilyen öninterjúkat készítenünk. De sajnos ez nincs így. Kedves győri Újságírók, mi bízunk Bennetek, hogy egyszer eljön az az idő, amikor képesek lesztek a sajtószabadság kívánalmainak megfelelően eljárni. Tudjuk, Nektek sem könnyű, hiszen a becsületes és erkölcsös munkátokért ma a jutalom az lenne, hogy elvesztitek az állásotokat. Dolgozzunk azon közösen, hogy ez minél előbb megváltozzon! 


  Pollreisz Balázzsal, a Győri Baloldal frakcióvezetőjével beszélgettünk.

– Az első önkormányzati ciklusát tölti képviselőként, és a költségvetés kérdése igen lényeges kérdés. Hogyan sikerült felkészülni az érdemi vitára?

– Valóban nem volt egyszerű feladat, különösen annak fényében nem, hogy a fideszes éra immár a kilnecedik költségvetését adja be, én pedig elmélyülten és behatóan az első ilyen dokumentummal találkoztam. A Győri Baloldal baráti köre és holdudvara azonban elég széles, amelyben bőven akadnak szakértők is, akik szakterületükre koncentráltan nézték át a költségvtési tervezetet. Ezt összegeztük a frakciótagokkal és terjesztettük be a közgyűlésben.

Pollreisz Balázs, a Győri Baloldal frakcióvezetője

Pollreisz Balázs, a Győri Baloldal frakcióvezetője

– Ahol minden javaslatukat elutasították. Erre számítottak?

– Felkészültünk erre is, de azért bíztunk abban, hátha egyet-kettőt mégis befogad a városvezetés. Őszintén meglepett, hogy egyetlen egy módosító javaslatunk sem ment át, pedig azok mind Győr és a győriek érdekeit szolgálták volna. Nem szeretnék az időben visszafelé mutogatni, de Balogh József vezette Győrben minden évben elfogadott a közgyűlés ellenzéki módosító javaslatokat. Mondjuk ehhez az is kellett, hogy az akkori kabinet elolvasta a módosítókat, megértette azok lényegét, és politikai érdekektől függetlenül képes volt megítélni egy-egy javaslat hatását a győriek életére. Igaz, a polgármester akkor nem a sport, hanem a közgazdaságtan világából érkezett.

– Összességében mit gondol Győr 2015-ös költségvetéséről?

– A költségvetés legnagyobb hibája, hogy csak a mára tervez, nem egy esetben a kiadási tételekhez homályos, szűkszavú magyarázatokat firkantottak, és Győr jövőképének egyedül az Európai Ifjúsági Olimpiát (EYOF szerk.) kínálja a Fidesz. Azt is komoly problémának tartom, hogy Győr vezetése láthatóan csak az Audira épít.

– Talán ez annyira nem téves elképzelés. Az Audi nemcsak Győr gazdasági motorja, de az ország GDP-jéhez is jelentősen hozzájárul.

– Ez így van, és ennek mi is nagyon örülünk. Az Audi valóban nagyon komoly és megbízható partner. Éppen ezért az Audi által megtermelt javakat nem csak felélni kellene, szétosztani a haveri kör vállalkozóinak, hanem észre kellene venni, hogy eddig kiaknázatlan értékek, magára hagyott kreatív gazdasági lehetőségek is rejlenek a város életében. Ezért kezdeményeztük, hogy a költségvetés állítson be 50 millió forintot a győri startup kultúra kialakítására, megerősítésére. Nyissuk ki a szemünket és vegyük végre észre, Győrben számos olyan egyetemi képzés működik, amely mind a szoftverfejlesztés világában, mind az egészségügy területén, de lehetne még sorolni hosszasan, képes lenne startup vállalkozásoknak szellemi tőkét adni. Az induláshoz szükséges anyagi feltételeket pedig Győr biztosíthatta volna, a költségvetésben ugyannis bőven lenne forrás.

– És mi volt az elképzelése a kis- és középvállalkozási szektor szereplőivel a Győri Baloldalnak?

– Mi 150 millió forintos keretet szerettünk volna biztosítani a győri kis-és középvállalkozások számára. Ezt a vállalkozások vissza nem térítendő pályázati összeg formájában nyerhették volna el maximum 3 millió forint értékben. Javaslatunk szerint a lakótelepek garázsaiban működő egy-két főt foglalkoztató kisvállalkozások, illetve a fejlődési szakaszba lépett több főt alkalmazó vállalkozások pályázhattak volna erre a keretre. Ugyanis az egészen kicsiknek már az is segítség, ha az éves telefonszámlára van fedezet, a nagyobbak pedig a fejlesztéseiket finanszírozhatták volna. Azonban a győri Fidesz ezt is lesöpörte az asztalról. Ebben tényleg az a szomorú, hogy azt sem lehet tudni, vajon elolvasták-e a javaslatot, egyáltalán tudták-e, mit utasítanak el?

– Amiket felsorolt ezek mind-mind gazdasági programok, a baloldali érték a szolidaritás, az nem került előtérbe? Itt nem inkább társadalmi programokról kellene beszélni?

– Azokról is, de ahhoz is pénz kell. A Győri Baloldal azt szerette volna, ha a város szociális hálójának megerősítése megtörténne. Ehhez mi azt javasoltuk, hogy a győri közmunkások bérét bruttó 25 ezer forinttal egészítse ki a város, valamint jöjjön létre egy általános szociális tartalék a költségvetésben. Süket fülekre talált a probléma! De ugyanígy nem sikerült elérnünk, hogy minden győri nyugdíjasklub legalább két termálfürdő belépőt kapjon, és arra sincs pénz a város kasszában, hogy megnövelt kerettel segítsük a győri iskolások úszás- és korcsolyaoktatását.

– Az őszi kampányuk egyik népszerű eleme volt az éjszakai buszjárat szervezése a győrieknek. Ennek mi lett a sorsa?

– Természtesen az is elbukott, pedig a győri éjszakai buszközlekedést már 10 millió forintból megvalósítható, ami nemcsak a fiatalok és a munkába igyekvők közlekedési lehetőségeit, hanem a város közbiztonságát is jelentősen javította volna. De az sem érdekelte a városvezetést, hogy a korszerű nyugat-európai városokhoz hasonlóan a fenntartható fejlődés elkötelezett híveiként a győri középületeket a jövőben napelemekkel szereljük fel, és erre hozzunk létre egy szakmai csoportot, amely kidolgozza a lehetőségeket. Egyelőre itt tartunk, de most már pontosan tudjuk, milyen szemlélettel állunk szembe, és hogy a Fidesz és Borkai Zsolt által hangoztatott álomvilág köszönőviszonyban sincs Győr valódi lehetőségeivel.

 Vidéki Srácok

Posted in:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük