„Mutassák meg, hogy Európának van jövője!”

2015. október 5. és 7. között a győri MSZP és a helyi Societas tagjaként abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy dr. Ujhelyi István meghívására ellátogathattunk Strasbourgba, és testközelből is betekintést nyerhettünk az Európai Parlament működésébe.

Még szinte meg sem érkezett a mintegy 50 fős kis magyar csoportunk a Strasbourg melletti Erstein városában, amikor máris mentünk tovább, hiszen borkóstolóra voltunk hivatalosak Obernai egyik családi pincészetébe.

A jó hangulatról a továbbiakban is gondoskodtak a vendéglátóink: a vacsorát követő közös éneklésnek köszönhetően mindenki megbizonyosodhatott róla, hogy hogy „mulat a magyar”. Hegedűszó és cigányzene ugyan nem volt, Rusz Péter gitárjátéka és örömzenélése azonban maximálisan feledtette velünk a 15 órás utazás fáradalmait.

A leginkább várt program azonban természetesen a keddi Európai Parlamenti látogatás volt. Az érkezést követően Lang Péter, a Kommunikációs Főigazgatóság munkatársa tartott egy rövid ismertetőt az Európai Unió, és ezen belül is az Európai Parlament működéséről.

Megtudtuk, hogy ez az Unió „alsóháza”, és az Európai Unió tanácsával közösen alkotják a törvényhozó szervet. Tagjait az EU-ban egyedülálló módon közvetlenül választják meg ötévente a tagállamok állampolgárai. Plenáris üléseit Strasbourgban tartja, egyébként Brüsszelben ülésezik. Elnöke Martin Schulz, német szociáldemokrata politikus. Jelenleg 7 frakció alkotja, a független képviselőkkel együtt 751-en vannak. A képviselői helyeket a tagállamok lakosságával arányosan osztják el; a legnagyobb ország 96 (Németország), a legkisebb 6 (Málta, Luxemburg, Ciprus, Észtország) hellyel rendelkezik.

Ezután lehetőségünk volt arra, hogy a karzatról tekintsük meg a plenáris ülést, ami azért is bírt kiemelt jelentőséggel, mivel ekkor szólalt fel Ujhelyi István is. Látogatásunkkor ugyanis egyebek mellett épp a menekültek ügyében tanúsított magyar kormányzati hozzáállás volt napirenden. Ujhelyi István az európai értékek mellett tett hitet, bízva abban, hogy a felmerülő problémák nem széthúzzák, hanem ismét összekovácsolják és együttműködő közösséggé formálják az Európai Unió országait. A magyar helyzetet illetően pedig kiemelte: Magyarországnak nemcsak a kormányzat, de az a sok tízezer ember is az arca, akik részt vettek a menekülteknek való segítségnyújtásban.

„Közülük sokan most is itt ülnek fenn a karzaton – nekik mutassák meg, hogy van Európának jövője!”

A parlamenti látogatás után a strasbourgi Petőfi Sándor térre indultunk (merthogy a francia-magyar barátság tiszteletére itt bizony ilyen is van!), és október 6-a lévén az aradi vértanúk tiszteletére elhelyeztük a megemlékezés virágait Petőfi Sándor domborművénél.

A parlamenti látogatás után elindultunk, hogy előbb gyalogosan, majd hajóval is felfedezzük Strasbourg városát. Strasbourg Franciaország 9. legnagyobb városa, ám a sok különböző uniós intézmény jelenléte miatt megkülönböztetett fontossággal bír. A német határ közelsége miatt két kultúra egyesül a városban, különleges atmoszférát létrehozva ezzel. Strasbourg középkori belvárosa 1988 óta az UNESCO világörökség részét képezi, katedrálisa pedig nemzetközi viszonylatban is komoly jelentőséggel bír.

A nap zárásaként pedig ott folytattuk, ahol előző este abbahagytuk: Rusz Péter és Pancza Zoltán éneklése mellett fogyasztottuk el vacsoránkat, az elzászi Flammkuchent. Mindezt ráadásul úgy, hogy egy meghatározott időtartamon belül mindenki annyit ehetett ebből a helyi specialitásból, amennyit csak bírt. Nem árulunk el nagy titkot, mikor azt mondjuk, hogy szegény pincér lány bizony alig győzte hordani a tálcákat… 🙂

Összességében elmondhatjuk, hogy fantasztikus 3 napot tölthettünk el Strasbourgban, és mindannyian hasznos és kellemes tapasztalattal tértünk haza. Amellett, hogy Ujhelyi István és kollégái (dr. Pancza Zoltán, Benedek Attila, Szalay Tamás Lajos és Hegedűs Orsolya) bemutatták nekünk a magyar érdekérvényesítés európai színterét, az Európai Parlamentet, maradandó közösségi élményekkel is gazdagítottak minket a hangulatos városnézésnek, az informatív találkozóknak és az érdekes politikai eseményeknek hála.

_KP02352

Köszönjük!
Mihócza Szilvia és Blázsovics Martin


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük